Om mig

Mitt foto
Hej, vad roligt att du har hittat hit. Här skriver jag om min vardag och upplevelser som kvinna mitt i livet, som mor, fru och yrkesmänniska. Min man och jag träffades och skaffade barn ganska sent i livet jämförelse många och är så glada åt vår familj.

måndag 14 april 2014

Smågodis, ett förföriskt gift.

Idag har min man legat med kraftiga magsmärtor och spysjuka i 9 timmar. Allt pga frestelsen att stoppa i sig smågodis. Han vet sedan tidigare att smågodis inte sitter bra i hans system, dels pga lactos och dels för att....ja det är skräp för systemet helt enkelt och dessutom ofantligt ohygieniskt. Idag tror jag han fått sig en ny ögonöppnare för hur illa hans kropp gillar den typen av gift. Eller, jag hoppas det i alla fall. Han har varit så grymt dålig och inte kunnat ta sig från badrumsgolvet på måååånga timmar.

Så, vad innehåller då egentligen smågodis? Ta en ferraribil tex. Vad innehåller den?

1) ja givetvis socker, socker, socker av olika slag

2) modifierad majsstärkelse

3) ett gelatin av slaktrester från kossan

4) citronsyra E330. Medlet, som har en antioxidativ, konserverande och surhetsreglerande effekt är en rent bioteknisk framtagen produkt. Råvaran till citronsyra är inte citroner eller annan frukt. Istället är den någon form av sockerhaltig lösning framställd från majs. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra. Nästa steg i processen är att filtrera bort möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut. Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater. Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav en stor del ligger i Kina. En del personer uppger sig få allergiska reaktioner av tillsatsen citronsyra. Kanske inte så konstigt eftersom det kan finnas rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Kanske också rester av kalciumhydroxid och svavelsyra.

5) aromer

6) vegetabilisk olja

7) karubanvax (E903) som är ett ytbehandlingsmedel. Det kommer från vaxpalmens (Copernicia cerifera) blad som skärs av, torkas och kokas ur i vatten. Vaxet renas och har en gröngul färg. Vaxet har länge använts till glansvax för läder, så kallad skomakarevax. Det är det hårdaste och starkaste vegetabiliska vaxet och bibehåller länge sin glans. Det är mycket vattenavvisande och det härsknar inte. Vaxet täpper inte till porerna i skinnet utan skinnet bibehåller sin ”andningsegenskap”

8) färgämne (E120), den röda färgen =karminsyra. Det är ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Ämnet har rapporterats orsaka allergiska reaktioner som anafylaktisk chock, nässelfeber, astma och svullnader. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.

Nyttigt, eller hur!? Personligen äter jag nog hellre en frukt - ekologiskt odlad tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar